Sophia Drenth in de spotlight: Een interview over Mistflarden & Moordjuweeltjes en haar reis als indie auteur
Hey lieve lezer van Mel’s Day, vanmiddag moest ik naar het ziekenhuis om een aantal foto’s te laten maken. Maar verder heb ik deze week gelukkig niet zoveel op de planning staan want fit ben ik nog steeds niet. Ik hoop wel dat ik deze week wat meer van mijn plannen voor mijn blog kan uitwerken maar heel eerlijk we zien wel waar het schip strand. Dat is ook een van de redenen waarom ik dus geen recensie exemplaren aanvraag momenteel. En maar heel af en toe een blogtour doe voor 2 super fijne uitgevers. Maar vandaag heb ik voor jullie weer een interview. Dit keer met auteur Sophia Drenth. Ik had de eer om sophia afgelopen mei te ontmoeten tijdens het MH Books event.
Als je nog nooit bij het MH Books event bent geweest kan ik je van harte aanraden om daar komende 10 mei naar toe te gaan! Er komen namelijk echt super veel leuke auteurs van eigen bodem. Maar ik ken Sophia al wel heel wat jaartjes van de online gesprekken die we hebben. En ik heb haar al een aantal keer mogen interviewen over haar boeken. Maar het is al lang geleden dat ik haar aan de tand heb mogen voelen. Maar een crowdfunding voor een heel speciaal project verdiend natuurlijk een interview. En niet alleen vanwege de crowdfunding nee. Sophia viert ook al bijna haar 10 jarig bestaan als Indie Auteur. En daar mag je super trots op zijn. Nou tijd om wat meer te gaan ontdekken over deze crowdfunding. Heel veel leesplezier.
Sophia Drenth in de spotlight: Een interview over Mistflarden & Moordjuweeltjes en haar reis als indie auteur.
Waarom heb je er juist voor gekozen om voor Mistflarden & Moordjuweeltjes een crowdfunding te starten?
Omdat dit de enige manier is waarop ik dit boek kan uitgeven. Het is een erg ambitieus project. Vijftien illustratoren gaan de vijftien verhalen illustreren. Al die illustratoren zal ik betalen in ruil voor hun creatieve inspanningen.
Wat zou je graag willen doen met het streefbedrag van de crowdfunding?
Op de eerste plaats dus de illustratoren betalen. Dat is goed voor ongeveer de helft van het streefbedrag. Daarnaast wordt het een kleurendruk, omdat ik geen van de illustratoren in hun creativiteit wil beperken. De tegenprestaties kosten ook het nodige en het crowdfundingplatform en de belasting willen ook een stukje van de taart.
Kosten voor de redactie, vormgeving en wat de zwart-wit druk zou hebben gekost neem ik zelf op me, want het boek zou er hoe dan ook zijn gekomen. De crowdfunding is dus om de kersen op de taart van te bekostigen.
Ik kies voor een campagne op een platform, omdat de donateurs dan zeker weten dat het geld goed terechtkomt. Als het project niet slaagt, krijgt iedereen zijn geld terug.
Mistflarden & Moordjuweeltjes bestaat uit een serie korte verhalen. Waarom heb je juist voor korte verhalen gekozen?
Na twee jaar writer’s block is een verhalenbundel een mooi project om weer op stoom te raken. De meeste verhalen heb ik in de afgelopen tien jaar geschreven. Die waren er dus al. Ik wilde al heel lang een bundel uitgeven. Toen het plan ontstond om de verhalen te laten illustreren, besloot ik er een schepje boven op te doen en werd het mijn doel om mijn mooiste boek tot nu toe uit te geven.
Toevallig vier ik volgend jaar mijn tienjarig jubileum als indie-auteur, dus alles valt mooi op zijn plaats. Alsof het zo heeft moeten zijn!
Bij elk verhaal komt een mooie illustratie en hiervoor heb je een aantal illustratoren benaderd. Hoe ben je juist bij deze illustratoren terechtgekomen?
Sophia: Een deel heb ik dicht bij huis gevonden. Dat zijn vrienden die ik allemaal zeer waardeer om hun werk. Ik kan zelf namelijk voor geen meter tekenen. De rest heb ik persoonlijk benaderd, voornamelijk op de Artist’s Alley op Dutch Comic Con. Met de illustratoren wier werk mij aansprak heb ik een gesprekje aangeknoopt en het contact warm gehouden door elke keer even langs te lopen en het balletje opnieuw op te gooien. Het duurde namelijk een tijd voordat het lukte om dit project van de grond te krijgen.
Elke illustrator heeft natuurlijk zijn eigen stijl. Hoe zorg je er dan voor dat er toch een vorm van eenheid in het boek komt?
Niet. Hahaha! Ik heb de illustratoren juist gekozen vanwege hun verschillende stijlen. De vormgeefster zal het binnenwerk een overkoepelend uiterlijk geven. Dat wordt een uitdaging, maar ik weet zeker dat zij er iets moois van gaat maken.
Inmiddels ben je al over de helft van je streefbedrag en de crowdfunding loopt nog door tot in december! Ik ben er zeker van dat je het streefbedrag gaat halen. Maar voor mensen die doneren heb je ook een aantal leuke tegenprestaties bedacht. Kun je hier iets meer over vertellen?
Vanzelfsprekend is het boek zelf onderdeel van de meeste tegenprestaties. Het wordt een hardcover met kleurendruk en als ik meer dan de 100% weet op te halen, dan kan het boek nóg mooier worden. Denk aan goudfolie en sprayed edges.
Daarnaast komt er een boekpresentatie in de Agnietenkapel in Gouda. Daar ga ik allemaal leuke prijzen weggeven tijdens een quiz. Ook zijn er luxepakketten met ansichtkaarten van alle illustraties en prints.
De grootste tegenprestatie is schrijfadvies van mij. Ik heb ondertussen meer dan dertig jaar ervaring en sleep met mijn boeken prijzen in de wacht. Hierdoor kan ik schrijvers helpen om hun werk naar een hoger plan te tillen.
Op de crowdfundpagina kunnen mensen al wat meer lezen over de verhalen die in het boek komen. Zijn deze al allemaal helemaal uitgewerkt of zit je nog midden in het schrijfproces?
Het merendeel van de verhalen is klaar. Ik moet nog twee verhalen herschrijven en één verhaal is een monster van Frankenstein. Het wordt een uitdaging om dat voor eind januari af te krijgen.
Hebben deze korte verhalen ook weer dat donkere Sophia randje?
Vanzelfsprekend!
Er zullen vast ook nog mensen zijn bij wie nog geen belletje gaat rinkelen als ze jouw naam horen. Kun je voor deze mensen in het kort vertellen wat ze van jouw schrijfstijl kunnen verwachten?
Nou, dat duistere randje dus. Ik schrijf vooral dark fantasy en gothic horror tegen een historische achtergrond. De afgelopen tien jaar ben ik zoet geweest met het schrijven van de vampierreeks Bloedwetten. De personages zijn wat mij betreft het belangrijkste om goed uit te werken. De meeste daarvan houden er een grijze moraal op na, omdat ik erin geloof dat onder bepaalde omstandigheden iedereen in staat is om over bepaalde grenzen heen te gaan.
In de verhalenbundel zul je ook wat verrassingen tegenkomen, zoals een YA-verhaal en een futuristisch verhaal. Ik wil dat geen SF noemen. Als ik er een stempel op moet plakken zou ik het Victoriaanse SF noemen, want het is begonnen als een verhaal in een historische setting. Steampunk is het ook niet, want de radertjes en andere ongein ontbreken. Omdat ik het een paar jaar geleden besloot in te zenden naar de Harland Prijs, heb ik er iets van gemaakt wat niemand van mijn zou verwachten en dus werd het een toekomstverhaal.
En misschien is het ook leuk om wat te vertellen over je favoriete schrijfplek.
Omdat ik vorig jaar ben verhuisd en twee jaar writer’s block heb gehad, heb ik die nog niet gevonden in mijn nieuwe huis.
Wat vind je naast het schrijven van boeken nog meer leuk om te doen?
Ik ben dol op schatgraven op vlooienmarkten en in kringloopwinkels. Niet alleen voor de lol. Ik heb naast het schrijven twee winkels op Etsy, want schrijven levert niet genoeg op om van te kunnen leven. Dat schatgraven van mij zorgt dus voor een broodnodig extra zakcentje en ik heb er nog lol in ook.
Als we het hebben over dromen. Wat is dan jouw grootste droom op het gebied van schrijven?
Een nulletje of twee achter het aantal lezers dat mijn boeken leest, zodat alle energie die ik erin steek meer de moeite waard wordt. Lezers vinden blijft lastig. Het merendeel van de lezers die mijn boeken vinden zijn enthousiast, maar ja, vind ze maar eens. Na tien jaar uitgeven heb ik de magische formule nog steeds niet gevonden.
Je bent alweer een tijdje geleden verhuisd naar een andere woonplek ben je hier inmiddels al helemaal gesetteld?
Nog niet helemaal. Dat komt doordat ik helaas met een beunhaas te maken heb gehad, waardoor er een berg schade in mijn instapklare huisje was ontstaan. Ik ben hier maanden zoet mee geweest. Tegen de tijd dat alle schade was verholpen, was ik klaar met alles en op het moment zit ik tot over mijn oren in de crowdfunding.
Ik ben wel nog steeds heel blij met mijn huisje. Vanuit de binnenstad van Amsterdam naar het rustigere Gouda verhuizen was een goede beslissing.
Een tijd geleden sprak ik met je en zat je eigenlijk midden in een schrijfdip. Hoe ben je uit deze dip gekomen?
Daar ben ik nog steeds niet helemaal uit. Schrijven is sowieso moeilijk, want ik ben chronisch ziek en heb daardoor vaak last van brain fog.
Ik heb dit jaar welgeteld twee korte verhalen geschreven. Allebei voor een schrijfwedstrijd. Het zijn erg mooie verhalen geworden, waar ik trots op ben.
Ik weet nog steeds niet wat ik op schrijfgebied ga doen na de publicatie van Mistflarden & moordjuweeltjes. Ik zou voor een uitgever twee jeugdboeken per jaar gaan schrijven, maar de stekker is uit die reeks getrokken. Dat is ook de reden geweest dat ik in die writer’s block ben beland.
Eerst maar eens deze bundel de wereld in helpen. Daar heb ik voorlopig mijn handen vol aan, want als indie-auteur komt er veel meer kijken bij het publiceren van een boek dan het schrijven alleen.
Wat vind je het aller moeilijkste op het gebied van schrijven?
Boeken schrijven om uit te geven is een heel ander verhaal dan schrijven voor de lol. Het eeuwige herschrijven vind ik lastig, vooral dus door die brain fog. Het is een soort cirkeltje waar ik vaak niet uit lijk te komen, want door de brain fog krijg ik het verhaal moeilijker op papier en daardoor moet ik vaak herschrijven. Gelukkig bestaan er deadlines. Die geven aan de ene kant druk, maar zijn ook een goede stok achter de deur.
Natuurlijk ga ik zo de link delen naar je crowdfundpagina maar is er nog iets wat ik vergeten ben te vertellen en je wel graag kwijt wil aan de lezers van Mel’s Day?
Allereerst natuurlijk een dikke dank je wel voor dit interview, Mel!
Ik blijf mijn oproep aan lezers herhalen om alsjeblieft (ook) Nederlands te blijven lezen. Of om het in elk geval eens te proberen. Er verschijnen zoveel mooie boeken in onze eigen taal. Het doet me als schrijver pijn dat lezers liever een vertaling van mijn boek zouden willen lezen dan het origineel.
Als schrijver word je hierdoor zowat gedwongen om in het Engels te gaan schrijven of te gaan vertalen. Bijna elke Nederlandstalige schrijver krijgt op dit moment met dit dilemma te maken.
Vertalen van mijn boeken zou jaren in beslag nemen, want daar is uiteraard geen budget voor. Ik zou dat dus zelf moeten doen. Ik besteed die tijd veel liever aan het schrijven van nieuwe verhalen en boeken!
Wil jij Sophia nu graag steunen dan kun je dat doen via haar Growdfunding. Op dit moment is De verdubbelaar geactiveerd op Voordekunst! Dat betekent dat Het Cultuurfonds tussen nu en 8 december jouw donatie verdubbelt! Dus dit is het moment om deze geweldige auteur te gaan steunen.
Bedankt voor het interview Sophia en ik hoop nog heel veel mooie verhalen van jou hand te kunnen gaan lezen.
Liefs, Melanie
*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie, dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***
Leuk interview over mooi project.
Ik moest even opzoeken (www.mhbooksevent.nl) – oh, dat in Tiel.
En kleinigheidje: t vergeten in boekpresenatie
Oooh dankjewel voor het doorgeven. Ik ga het gelijk even aanpassen!