Kerstinterview met Sofie Cloet

Hey, lieve lezer van Mel’s Day, Ik ben een beetje bang dat mijn computer het gaat begeven. Voor computer begrippen is het een oudje en hij begint wat kuren te krijgen. Dus over 2 weken gaat die even langs de computer dokter om te kijken of ze het met kleine aanpassingen en vervangingen kunnen oplossen of niet. Duimen jullie mee dat ik gewoon mijn oude vertrouwde beestje kan blijven gebruiken. Want ik ben nogal gehecht aan deze computer. Vandaag heb ik voor jullie weer een kerstinterview 🙂 En de komende weken komen er nog een paar aan. Maar goed vandaag is het de beurt aan Sofie Cloet. Ik had nog nooit van deze auteur gehoord tot ik na het MH Book event ging afgelopen jaar. Daar ontmoete ik een aantal hele gezellige Vlaamse dames en daar was Chloe er een van! Tijd dus om haar wat beter te leren kennen door middel van dit interview.

Voor we naar het interview gaan maken we eerst even kennis met Sofie.

Met Verkocht schreef Sofie Cloet de allereerste Brugse steamy romance. Libelle noemde het “een heerlijke roman om bij weg te zwijmelen.” Met haar debuut over de Brugse makelaar Nora en ondernemer Andreas wist Sofie de harten van vele lezers te veroveren. Nu, een half jaar later, verschijnt het tweede deel in de Brugse Liefde-serie. Ontdooid is een hartverwarmend kerstverhaal over architecte Elena en tuinaannemer Levi, de broer van Andreas. Een absolute aanrader voor iedereen die zin heeft in een ontspannend, spicy liefdesverhaal. Het derde en laatste deel in de serie, over pleegbroer Eric, verschijnt in het voorjaar van 2025.

Sofie Cloet is geboren en getogen in Brugge, mama van twee en gelukkig getrouwd. Steamy romances schrijven is voor haar een leuke, uit de hand gelopen hobby.

Kerstinterview met Sofie Cloet.

Ontdooid is je nieuwste boek en het tweede deel in de Brugse liefde serie. Waar haalde je de inspiratie voor dit boek vandaan.

Ik vind dat eigenlijk best een moeilijke vraag. Ik heb geen idee waar die verhalen an sich vandaan komen, maar plots zijn ze daar. Dat begint eerst zo’n beetje te broeden in m’n hoofd, de grote lijnen worden duidelijk, hier en daar wat sleutelen, nadenken en dan eenmaal ik het ‘allemaal’ voor me zie, begin ik met schrijven. Dat is voor Verkocht en voor Ontdooid telkens vrij vlot gelukt. Verder haal ik zeker wel inspiratie uit m’n eigen omgeving, Brugge en omstreken, dat is telkens de achtergrond in m’n verhalen. Soms zegt of doet iemand iets waarvan ik denk, dat moet ik gebruiken, maar dat gaat meestal over details. Ik probeer vaak ook wat van psychologie te verwerken in de verhalen. In Ontdooid zit de theorie van Alfred Adler bijvoorbeeld, ook zaken als hechtingsstijlen, bindingsangten of copingmechanismen verwerk ik erin.

Kun je in het kort vertellen waar ontdooid over gaat?

Het is het verhaal van Elena, een ambitieuze architecte, en Levi, een tuinaannemer, broer van Andreas. Die twee kennen elkaar al heel lang en Levi heeft altijd al een boontje voor Elena gehad, maar zij heef het moeilijk om mensen toe te laten. In Ontdooid lees je hoe een aantal gebeurtenissen ervoor zorgen dat ze niet meer kunnen ontkennen dat er wat speelt tussen hen, maar daarmee is niet alles meteen opgelost. Levi moet vechten voor Elena en uiteindelijk zal zij ook moeten leren vechten voor hem. Alles speelt zich af in de winter, in de aanloop naar Kerst.

Het is natuurlijk een romantisch boek, ben jezelf ook romantisch?

Ik ben oeverloos romantisch en dat heeft wellicht te maken met het feit dat ik zelf mag beleven wat in de epilogen altijd beschreven staat. Dankzij m’n man geloof ik in eindes met ze leefden nog lang en gelukkig, dat schreef ik in het dankwoord van Verkocht en dat meen ik ook.

Wat is het verschil tussen het schrijven van een kerst / winter verhaal of een gewoon liefdes verhaal?

Dat je een deadline hebt om het uit te brengen en dat was hatelijk! Ik heb maar in Juli beslist dat ik het boek nog dit jaar wilde uitbrengen. Ik koos ervoor het zelf uit te brengen, moest alles nog leren over hoe je dat doet, maar het was dat of een jaar later pas, dus ben ik ervoor gegaan. Buiten dat praktische is het vooral het winterse waar je rekening mee moet houden in het verhaal. Ze hebben meer kleren aan, haha! Nee, eigenlijk is het vooral gezellig om zo’n boek te schrijven, met haardvuur, sneeuw en een klein snuifje kerstmagie. Ook leuk om het als kerstcadeautje in de markt te kunnen zetten.

Zou je vaker verhalen willen schrijven die zich afspelen met kerst of in de winter?

Als ik over het deadlinetrauma ben misschien wel, ja.

Wat vond je het moeilijkste aan het proces van het verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

Nu was dat zeker de tijdsdruk, maar verder valt dat praktische wel goed me, ook al was er veel nieuw. En natuurlijk het schrijven zelf, een boek neerpennen is en blijft heel hard werken, zeker om het uiteindelijk zo goed en foutloos mogelijk af te werken.

Hoe is de cover van Ontdooid tot stand gekomen?

Miblart ontwierp de cover. Dit was grotendeels hun idee, dus ze verdienen echt alle credits voor Ontdooid. Ik ben er ongelooflijk blij mee. De knipoog naar Brugge is iets dat ik echt belangrijk vind. Deze cover past zo mooi binnen het romancegenre, ik ben er echt heel trots op. Het bevroren hart en waar dat allemaal symbool voor staat is zo schitterend en ook de knipoog naar Kerst, zonder overdreven te worden, vind ik erg goed gedaan allemaal!

Op welke plek werk je het liefst aan je boeken?

Buiten in de zetel of binnen in de keuken in m’n schrijfzetel.

Waar kunnen lezers een echte Sofie Cloet aan herkennen?

Dat vind ik moeilijk om over mezelf te zeggen. Misschien de omgeving van Brugge en omstreken als achtergrond. De schrijfstijl misschien ook wel, je raast door m’n boeken hoor ik van veel mensen.

Wat mag er volgens jou niet ontbreken in een echt kerstverhaal?

Het terugwinnen van het geloof in het mooie van Kerst. Het is cliché, maar zo hoort het nu eenmaal.

Als je jouw ideale kerst zou mogen omschrijven hoe zou die er dan uit zien?

Dan is dat ongetwijfeld Kerst mét de grootouders, die er nu helaas niet meer zijn. En ook het ‘spook uit de bergen’ mag niet ontbreken. Ik kan dat hier niet goed uitleggen, maar al m’n neven en nichten zullen perfect weten waarover ik het heb.

Hebben jullie in de familie een kersttraditie?

Orlofgebraad en het ‘spook uit de bergen’. Zeker ook het voorlezen van een nieuwjaarsbrief aan m’n grootouders, dat deed ik met plezier tot een jaar of vijf geleden, de laatste Kerst met z’n allen samen.

Wat is je favoriete herinnering aan Kerstmis?

All of the above, vooral Kerst bij m’n grootouders, met verse kroketten, veel te veel eten, lang opblijven en het gezelschap van de hele familie

Welke kleur hebben de ballen in jouw kerstboom?

Paars en roze.

Verstuur jij nog kerstkaarten met de post?

Elk jaar een kaart met ons gezin erop, ja!

Wat is jouw kerstwens?

Ik wens het einde van de vele oorlogen in de wereld. Daar lig ik echt wakker van.

In welk land zou je wel eens Kerstmis willen vieren?

Dit Belgenlandje is prima. Voor alle andere gelegenheden zou ik wel naar het buitenland willen, maar voor Kerst blijf ik liever thuis.

Wat is je favoriete kerstlied?

Mariaaaaaaaaah!

Dit was het alweer. Sofie Cloet super bedankt dat je mee wilde werken aan dit interview! En dat je nog maar veel mooie boeken mag schrijven in de toekomst.

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie, dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *