Interview met auteur Hilda Spruit

Hey, lieve lezers van Mel’s Day, Vandaag is het tijd voor een interview met Hilda Spruit. Hilda is auteur van spannende Young adult boeken. In 2015 debuteerde Hilda Spruit met haar paranormal young adult-roman Geestverwanten, die in 2016 bekroond werd met de Jonge Jury Debuutprijs en inmiddels is uitgegroeid tot een serie. De los te lezen vervolgromans “Verschijningen” en “Dolende geesten” zijn uitgegeven door uitgeverij Clavis. Ik vond het tijd worden om deze auteur wat beter te leren kennen. Dus zo gezegd, zo gedaan. Heel veel leesplezier.

Interview met Hilda Spruit.

Je boeken reeks over Merthe bestaand uit Geestverwanten, Verschijningen en Dolende geesten hebben een paranormaal tintje. Geloof je zelf in paranormale dingen?

Ik geloof absoluut in paranormale dingen. Mijn vader had de gave en ook ik maakte (in mijn jeugd meer dan nu) en maak nog steeds paranormale dingen mee.

Hoe kwam je op het idee om spannende paranormale boeken te gaan schrijven voor de Young Adult Doelgroep?

Door eigen ervaringen, vooral in mijn jeugd. Er is zoveel gebeurd dat ik mijn ervaringen in verhalen wilde verwerken om de boeken te schrijven die ik toen had willen lezen om beter te begrijpen wat me overkwam.

Ik denk dat spiritualiteit en intuïtie erg belangrijk zijn en alleen maar belangrijker worden in een wereld die steeds meer digitaliseert. Neem bijvoorbeeld de opkomst van AI en deepfake. Die technieken kunnen ook gevaarlijk zijn. Leren luisteren naar je gevoel, je intuïtie, kan je helpen om echt van onecht te onderscheiden. Daarom vond ik het belangrijk om over intuïtie en paranormaliteit te schrijven, om deze onderwerpen meer bekendheid te geven en jonge mensen te inspireren om hun eigen intuïtie te ontwikkelen en te vertrouwen.

Door mijn boeken wil ik ook laten zien dat het oké is om anders te zijn, om te geloven in dingen die anderen misschien niet zien of begrijpen. Ik merk dat veel lezers zich hierin kunnen herkennen, en dat motiveert me enorm om door te blijven gaan met schrijven.

Heb je veel research moeten doen om de boeken te kunnen schrijven?

Voor mijn boeken doe ik niet anders dan research. Research kost me de meeste tijd, meer tijd dan het schrijven zelf (los van het verbeteren ervan). Ik vind het fijn om waargebeurde dingen in mijn romans mee te nemen en die te vervlechten met fantasie. Zoals het terrein van de oude gasfabriek en het stokoude kerkhof in Assen die ik bezocht en beschrijf in het boek ‘Verschijningen’. In de roman ‘Dolende geesten’ vertel ik over de Nachtwacht van Rembrandt, waarvoor ik naar het Rijksmuseum ging. Het Terra de Trobadorsfestival, dat jaarlijks plaatsvindt in het Spaanse Castelló d’Empúries, heb ik meermalen bezocht voordat ik wist hoe ik er het beste over kon schrijven. Ook bracht ik een paar jaar geleden voor ‘Dolende geesten’ een bezoek aan de beroemde kruidenvrouw Dinah Veeris op Curaçao. Zo wist ik hoe ik een kruidenvrouw kon opvoeren in de roman. Ik heb veel van haar geleerd en beschrijf stukjes van haar leven gekoppeld aan het personage Isabella García.

Voor de tweedelige serie die ik momenteel over het leven van Isabella García schrijf, bezocht ik dit jaar opnieuw Curaçao. Daarnaast reisden we naar vele plaatsen in Spanje waar meerdere gebeurtenissen in het boek plaatsvinden. Dat is nog maar het topje van de ijsberg, want ik vraag ook veel na bij mijn contactpersoon, zoals Forensische opsporing en politie. Soms bezoek ik gebouwen die ik beschrijf, bijvoorbeeld om traptreden te tellen of te ervaren hoe oude, natte stenen ruiken. Ik sliep (lees: lag met grote ogen wakker) weleens op een spookschip om het gevoel te ervaren van een verlaten spookplek.

Hoe zorg je ervoor dat een reeks meerdere delen spannend blijft?

Door spannende spookachtige dingen te laten gebeuren. Daar heb ik een heel arsenaal aan ideeën, omdat ik zelf veel heb meegemaakt op paranormaal gebied. Deze ervaringen kan ik mooi in mijn verhalen verweven. Daarnaast zorg ik ervoor dat elk deel nieuwe geheimen onthult en onverwachte wendingen heeft, zodat de lezers steeds nieuwsgierig blijven naar wat er gaat gebeuren. Zo blijft elk boek spannend.

Is de serie over Merthe nu afgerond of komen er nog meer boeken in deze serie?

Ik denk zelf dat de serie is afgerond, hoewel mijn schrijfcoach het daar niet mee eens is en vindt dat er nog meer Merthe-verhalen moeten komen. Wie weet, misschien komt er in de toekomst nog wel een nieuw avontuur als de inspiratie toeslaat!

Wie is je favoriete personage uit een van je eigen boeken en waarom?

Hoofdpersonage Merthe, omdat ze in veel opzichten op mij lijkt en dingen meemaakt die ik ook heb meegemaakt. Ze is moedig, nieuwsgierig en geeft nooit op, zelfs niet als het moeilijk wordt. Daarnaast was ik vanaf het begin dol op Siep Miedema. Hij is grappig, slim en altijd bereid om zijn vrienden te helpen, wat hem een geweldig personage maakt om over te schrijven.

Als je een personage zou moeten bedenken die gebaseerd is op jou, over welke eigenschappen moet dit personage dan beschikken?

Doorzettingsvermogen

Onvermoeibaar

Alles willen onderzoeken

Respect voor alles wat leeft

Liefde voor de natuur

Piekeren tot het ochtendgloren

In 2020 werd verschijningen tot de beste Young Adult verkozen door Thrillers en more. Vervolgens verscheen Dolende geesten in 2023. Maakte die winst je zekerder of vond je het juist extra spannend om te ontdekken hoe de lezers over dit derde deel zouden gaan denken?

Geen van beiden, eigenlijk. Ik ging er weer onbevangen in, met de hoop dat mensen mijn boek graag willen lezen. Elke keer dat ik aan een nieuw boek begin, voelt het als een spannend avontuur. Ik ben altijd benieuwd naar de reacties van mijn lezers en ik vind het geweldig om te zien hoe ze mijn verhalen ervaren. De prijs voor ‘Verschijningen’ was natuurlijk een enorme eer en gaf me veel vertrouwen, maar uiteindelijk schrijf ik omdat ik het zelf zo leuk vind en ik hoop dat die passie overkomt bij mijn lezers.

Wist je altijd al dat je auteur wilde worden?

Ja, ik schreef al verhalen toen ik nog maar net had leren lezen en schrijven. Mijn vader was een geweldige verhalenverteller, en kon de mooiste verhalen zo uit zijn duim zuigen. Vele daarvan heb ik opgeschreven, en ooit ga ik ze bundelen.

Wat vind je het moeilijkste aan het schrijven van een boek?

Het moeilijkste aan het schrijven van een boek vind ik de tijd die het kost om alles goed op papier te krijgen. Ik ben heel precies en wil dat elk detail klopt. Soms ben ik uren bezig met het herschrijven van één stukje tekst totdat het perfect is. Maar ik vind het ook juist leuk om zo diep in een verhaal te duiken en ervoor te zorgen dat mijn lezers echt kunnen genieten van het avontuur!

En dan is je boek klaar en begint de promotie. Hoe pak je dit aan?

Promotie van je boek is een van de moeilijkste dingen. Hoe bereik je de mensen? Ik maak graag boektrailers, dat is voor mij de eerste stap, mijn boek visueel maken. Hoewel zo’n trailer maken veel tijd kost, is het erg leuk om te doen. Daarnaast schrijf ik voor ParaVisie waarbij ik ook aandacht aan mijn boeken mag besteden, bezoek ik beurzen, maak reclame op social media en hou persoonlijk contact met mijn lezers.

Hoe zijn de covers van je boeken tot stand gekomen?

Voor ‘Geestverwanten’ ging ik op zoek naar plaatjes die perfect bij het verhaal pasten. Daarna heeft een covermaker er een prachtige cover van gemaakt. Voor mijn andere boeken heeft het ontwerpteam van Clavis, aan de hand van beschrijvingen van het verhaal, heel mooie covers ontworpen.

Je boeken worden uitgegeven door Clavis hoe ben je juist bij deze uitgeverij terechtgekomen?

Ik stuurde het manuscript van ‘Verschijningen’ naar Clavis en ongeveer een jaar later kreeg ik fantastisch nieuws: Clavis wilde het uitgeven! Dat was echt een groot feest natuurlijk. Ik ben zo blij met Clavis; het is echt een heerlijke uitgeverij!

Wat zou je beginnende auteurs graag willen meegeven?

Lees veel

Schrijf elke dag minstens 250 woorden

Kijk films

Verdiep je in schrijftechnieken

En vooral: hou vol!

Is er nog iets wat je graag tegen de lezers van Mel’s Day zou willen zeggen?

Zeker! Ik zou jullie willen aanmoedigen om te blijven genieten van lezen. Lezen opent de deur naar nieuwe werelden, vergroot je verbeelding en biedt een schat aan kennis en avonturen. Het is een geweldige manier om te ontspannen en jezelf te ontwikkelen. Ook is het belangrijk om te begrijpen waarom het verlagen van de btw op boeken zo cruciaal is. Het kan helpen om boeken toegankelijker te maken voor iedereen, vooral voor jonge lezers die hun liefde voor lezen willen ontwikkelen. Door petities te ondertekenen en je stem te laten horen, kunnen we samen bijdragen aan een positieve verandering in de schrijf- en leesgemeenschap. Dus blijf lezen, blijf leren en laten we samen streven naar een wereld waarin boeken voor iedereen betaalbaar zijn!

Tot slot heb ik natuurlijk nog een aantal keuze vragen voor je.

Fietsen of lopen?

Lopen

Buiten of binnen?

Buiten

Ochtend of nacht?

Beide

Schrijven of Lezen?

Beide

Een grote tuin of een groot huis?

Groot huis met een kleine tuin

Een donker bos of een begraafplaats midden in de nacht?

Oei …geen van beide

Boek of e-boek?

Boek

Dit was het interview met Hilda Spruit. Lieve Hilda Spruit super bedankt voor je medewerking aan dit interview.

Liefs, Melanie

Vond je dit interview leuk lees dan ook eens het interview met auteur Patty van Delft.

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie, dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *