Recensie De laatste dans: Een YA van Bes Ceyssens.

Hey, lieve lezer van Melsday, de komende maand is het even wat drukker hier ik heb een aantal belangrijke afspraken staan. En ik moet echt druk bezig met het overzetten van al mijn oude recensies. Want het zou zo zonde zijn als deze verloren gaan. De verhouding lifestyle, food en boekenposten zullen de komende 2-3 maanden dus niet helemaal in balans zijn. Maar dat vergeven jullie me vast wel. Vandaag ga ik je mijn recensie geven van De laatste dans een young adult die geschreven is door Bes Ceyssens.

Titel: De laatste dans Auteur: Bes Ceyssens Uitgever: Clavis Young Adult Genre: Young Adult Cijfer: 8

Hier gaat De laatste dans over.

Het leven van Freyde draait volledig om dansen. Haar grootste wens is om professioneel ballerina te worden. Als ze toegelaten wordt tot de koninklijke dansacademie, lijkt haar droom in vervulling te gaan. Maar vanaf Freydes achttiende verjaardag verandert alles. Ze krijgt nachtmerries en telkens als ze voluit moet dansen, voelt ze hoe iemand haar lichaam overneemt. Uiteindelijk ontdekt Freyde dat ze bezeten is door een beroemde, dode danseres. Freyde kan dit onwaarschijnlijke geheim onmogelijk met haar vrienden, leraren of ouders delen. Ze voelt zich alleen en gevangen in haar eigen lichaam.

Wat ik van het boek vindt.

Ik ga zoals altijd beginnen bij de cover van het boek. De laatste dans heeft een prachtige glimmende roze cover met daarop een balletdansers en bloemen. Het is een hardcover versie en hij is heerlijk meisjesachtig! En daarmee vind ik de cover perfect passen bij de doelgroep voor dit boek. En het past ook nog eens ontzettend goed bij het verhaal.

Het verhaal gaat dus over Freyde het is haar grootste droom om toegelaten te worden tot de dans academie. Uiteindelijk lijkt haar droom uit te gaan komen. Maar als snel daarna lijkt de droom om te slaan in een nachtmerrie, als ze voelt dat ze de controle over haar lichaam aan het verliezen is. Bes heeft op een mooie manier de strijd tussen Freyde en degene die haar lichaam wil overnemen omschreven. Je voelt dat Freyde graag de controle terug wil over haar eigen lichaam. Maar ook degene wil helpen die de controle af en toe over neemt. Het gevecht in Freyde haar hoofd is erg interessant om te volgen.

Daarnaast komen er in het boek een aantal mooie onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan vriendschap, liefde en doorzettingsvermogen. Hoewel het boek wel voorspelbaar is op sommige punten, leest het ook heel erg makkelijk weg. Een van de leukste personages vond ik de balletjuffrouw. Deze is een beetje streng en zat Freyde regelmatig op de huid. Maar toch merkte je dat deze juffrouw het beste voor heeft met haar leerlingen. Het einde is dan weer niet voorspelbaar en bezig precies de juiste hoeveelheid spanning.

Mijn eindoordeel is dan ook dat het een prachtig verhaal is over dromen, passie en liefde, dat je goed mee kan leven met de personages, maar dat het hier en daar wel een beetje voorspelbaar is. Daarom krijgt het boek van mij een mooie 8 want aan sterren doe ik niet.

Heel veel liefs, Melanie

Benieuwd naar nog meer boeken van Nederlandstalige auteurs bekijk dan eens mijn lijst met boeken Nederlandstalige boeken.

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie, dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *