Het abc-tje van Alice Bakker.

Hey, lieve lezer van Mel’s Day. Het is jullie vast niet ontgaan, vandaag is de release Day van Prikkeldraad doet pijn de nieuwste Young Adult van Alice Bakker. Dus vond ik het wel tijd om deze auteur weer wat beter te leren kennen. Dus vulde Alice een abc-tje voor me in. En dit abc-tje van Alice Bakker kunnen jullie nu hier lezen. Tussen al het voetbal en f1 geweld van dit weekend door.

A = Angela & Emma. De romanserie die ik samen met Elly Wassenaar schrijf. Ik schrijf de hoofdstukken vanuit Angela, een trouwe veertiger die iedereen tevreden wil houden en pottenbakker is. Ik houd van Angela maar soms is ze echt zo saai. Gelukkig brengt haar tweelingzus Emma leven in de brouwerij.

B = Bernd. Al héél lang mijn man en beste vriend.

C = Chaos. Om me heen moet alles netjes zijn, maar ik gedij in chaos. En dan bedoel ik omgevingsgeluiden. Ik schrijf in een open kantoor met andere mensen die bellen, vergaderen en typen. Hoe meer kantoorgeluiden, hoe beter. Dat stille zolderkamertje is echt niks voor mij.

D = Drie kinderen heb ik. Een dochter en twee zoons, alle drie volwassen en op alle drie ben ik retetrots.

E = Earl Grey. Mijn all-time favoriet. Elke dag begin ik daar mijn kantoordag mee.

F = Filenieuws. Als kind vond ik het speciaal dat je het dorp waar ik opgroeide elke dag op het filenieuws was. Nog steeds woon ik er (een dorp verderop) en geniet ik van alles wat de drukke Randstad heeft, naast het dorpse en weidse dat wij nog extra hebben.

G = Guilty pleasure. After eight. Een heel doosje. Of mintschepijs bij de Italiaan, smaakt hetzelfde.

H = H4C. Over deze middelbareschoolklas schrijf ik een serie, deel vier is juli 2024 verschenen. De klas is op het Klaverlandcollege, een school aan de rand van het Klaverpark. Het zal je niet verbazen, in mijn hoofd bestaat de school echt.

I = In Woordenland, mijn tekstbureau. Geboren uit frustratie: na vijf keer weg gereorganiseerd te zijn, wil ik geen werkgever meer. De beste keuze die ik destijds kon maken. Een kijkje nemen op mijn website? Inwoordenland.nl

J = Juf. Ik geef workshops en begeleid een maandelijks schrijfcafé, alleen al omdat het mij bergen inspiratie geeft, te zien wat anderen met mijn opdrachten doen. Eigenlijk ben ik daar geen juf, eerder een inspirator.

K = Klaverjassen. Mijn favoriete spelletje, daar ben ik altijd voor te porren.

L = Leeuw. Geboren hartje zomer en daarom altijd al een zomerkind geweest. Bij vlagen ook een echte leeuw, niet als geboren leider, eerder als iemand die alle kansen grijpt die er zijn en graag aan het woord is.

M = Molens. Ik woon in een gebied met veel poldermolens. Sinds ik als freelancer voor de promotiestichting van de gemeente werk, heb ik ineens veel te maken met de molens, weet ik ze van elkaar te onderscheiden en organiseer ik met het een team Nationale Molendag en Molennacht. Wat een machtige ‘dingen’!

N = Nikki. Vanuit dit personage schrijf ik voor een project waar ik nog niets over mag vertellen. Binnenkort meer hierover. Tipje van de sluier? Het heeft iets te maken met een jubileum en uiteraard: met een boek. Wordt vervolgd!

O = Open water. Ik ben geen watersporter maar waardeer meren, zeeën en rivieren altijd. Vroeger kon ik een randje van een groot meer zien vanuit mijn slaapkamer, nu woon ik echt aan het water. Een wandeling langs het meer, een tripje naar de zee, een borrel op het terras aan de plas of een kop thee aan het water voor mijn deur, heerlijk.

P = Pure chocolade. Voor andere chocolade kom ik mijn bed niet uit. Mag ik er twee bij de P? Prikkeldraad doet pijn: de titel van mijn nieuwste boek. De achterflap: “Om Floor heen zit een denkbeeldige laag met prikkeldraad: wie haar nadert, wordt gekwetst. Ze is de bitch van de vriendengroep en heeft het liefst dat iedereen doet wat zij zegt. In Casper vindt ze haar gelijke: ook hij bepaalt graag wat er gebeurt. Tot ze beiden ontdekken dat achter elke grote mond een klein hartje zit.”

Q = Queeste. Een onuitvoerbare opdracht. Ik stel soms zulke hoge eisen aan mezelf, dat alles tegelijk valt. Dat is niet altijd even handig. Neem bijvoorbeeld schrijven: ik werk soms aan vier boeken tegelijkertijd. Wat doe ik mezelf aan?

R = Reading Challenge. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Zonder lezen zou mijn leven best saai zijn.

S = Slapen doen we morgen weer. Mijn debuut en eerste boekenkind dat ik in mijn hart sloot. Als ik sta te signeren is dit ook het boek waar ik de meeste reacties op de titel krijg.

T = Theater. In de ideale wereld ga ik elke week naar het theater. Of kan elke dag ook?

U = Uit eten gaan. Ik geniet enorm van een goede maaltijd en een lekker glas wijn. Kopje thee als afsluiter en ik ben gelukkig.

V = Valkuilen. Mijn kracht als ondernemer is dat alles altijd kan, zelfs op het allerlaatste moment. Dat is natuurlijk ook een grote valkuil.

W = Werken. Het is misschien gek, maar ik denk elke vrijdagmiddag: is de week nu alweer om? Ik ga nooit met tegenzin aan het werk.

X = Xander. Dit personage zat al in klas H4C, maar was nog niet eerder aan het woord. Hij is leuk.

Y = Yahtzee. Uren heb ik als kind met de dobbelstenen gegooid, samen met mijn moeder. Wij yahtzeeden in toptempo, nog steeds vind ik dat ieder ander treuzelt bij dit spel. Zo af en toe speel ik het nog, het liefst met mijn moeder.

Z = Zij gaat voor haar. De titel van mijn negende boek, uit 2023. Het gaat over Guusje, een van de leerlingen in H4C, die – zoals de titel al doet vermoeden – op vrouwen valt. De leerlingen van H4C zitten in mijn hart, maar Guusje is zó leuk, ze heeft een extra speciale plek.

Dit was het abc-tje van Alice bakker. Alice super bedankt dat je hier aan mee wilde werken. Ben je benieuwd geworden naar meer abc-tjes lees dan ook eens: Het abc-tje van Inge de Vries.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie, dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Tine schreef:

  Leuk om iemand op deze originele manier beter te leren kennen!

 2. Heidi schreef:

  Wat leuk zo op het alfabet.
  Super leuk om te lezen…

 3. Ik ken de schrijfster niet, maar ben wel benieuwd.

 4. Mirjam schreef:

  Goede naam, InWoordenland! En leuk dat ze ook zoveel plezier heeft in haar werk. Ik “werk” in het weekend ook regelmatig nog wat, gewoon omdat ik het zo leuk vind!

 5. Kijkje in huis en tuin schreef:

  Wat een leuke activiteit , een schrijfcafé, daar kun je vast al je creativiteit bij kwijt.

 6. Jouvence schreef:

  Ik vind dit een leuke en originele manier om anderen beter te leren kennen, erg leuk!

 7. Eliane schreef:

  Zo leuk een ABC om iemand beter te leren kennen, dat brengt mij op een idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *