Interview met fantasie auteur Patty van Delft

Hey lieve lezers van Mel’s Day, gisteren was ik bij het MH Books event waar ik jullie later nog veel meer over zal vertellen. Ik heb daar heel veel auteurs mogen ontmoeten en leuke nieuwe boeken ontdekt. Ik moet zeggen dat mijn bezoekje aan dit evenement mijn passie voor mijn blog en het promoten van Nederlandstalige auteurs enorm heeft aangewakkerd. Dus ik hoop de komende weken weer ontzettend veel leuke artikelen met jullie te kunnen delen. We beginnen vandaag met een interview met fantasie auteur Patty van Delft. Ik hoop dat jullie net zo genieten van dit interview als dat ik heb gedaan tijdens het lezen.

Wie is Patty van Delft?

Patty van Delft (1981) is geboren en getogen in Den Haag. Na jarenlang voor de klas gestaan te hebben, is zij nu fulltime schrijfster. Sinds jonge leeftijd verslindt zij al boeken en schrijft korte verhalen en gedichten. Vooral het lezen en schrijven van fantasy heeft haar passie, want wat is er nu mooier dan even te ontsnappen aan de werkelijkheid en jezelf te verliezen in een wereld met magie, helden en draken?

De liefde voor fantasy begon voor Patty al jong, haar vader las haar veel voor en haar oudere zus las veel fantasy- en horrorverhalen die Patty, zodra zij goed genoeg kon lezen, uit de boekenkast pikte. Zo heeft zij kennis gemaakt met auteurs zoals Stephen King en Anne McCaffrey, waarbij deze laatstgenoemde haar liefde voor draken aanwakkerde.

Het is dan ook niet vreemd dat in Patty’s eerste Fantasyserie, Drägan Duma, deze prachtige wezens een hoofdrol spelen.

Drägan Duma is een epische fantasyserie en telt inmiddels een trilogie, een prequel die als stand-alone gelezen kan worden en een bundel met korte verhalen.

Na een aantal bezoekjes aan het Castlefest, een fantasyfestival in Lisse, werd Patty’s aandacht getrokken door, een in Nederland wat minder bekend, subgenre: Steampunk. Haar nieuwe serie Terras Altas is dan ook een Steampunk Fantasy met sterke parallen naar de realiteit.

In de zomer van 2024 wordt Schaduw Dolk verwacht, een spannende urban-fantasy novelle die zal verschijnen in hardcover en als e-book.

Naast het bovenstaande werk heeft Patty ook meegewerkt aan de bundels“Wonderland (een YA kerstbundel met korte verhalen, uitgegeven door DVP)“Wensen uit het Hart”en“Poëzie in het Donker”(gedichtenbundels uitgegeven door aquaZZ). Tevens heeft zij twee Engelstalige gedichtenbundels in eigen beheer uitgegeven, te weten “My Wings” en “My Whisperings”.

Het interview met Patty van Delft.

Inmiddels heb je al aardig wat boeken op je naam staan. Hoe ben je ooit begonnen met schrijven?

Ik ben dol op lezen en heb eigenlijk altijd eigen verhalen in mijn hoofd gehad. Vooral als ik ergens moet wachten of ik verveel me, bedenk ik verhaaltjes om mezelf te vermaken. Het verhaal van Drägan Duma speelde al een tijd door mijn hoofd toen ik erg ziek werd. Ik mocht in die periode bijna niks doen dus toen heeft mijn man een laptop voor me gekocht en geopperd dat ik het verhaal dat in mijn hoofd zat maar eens op moet schrijven. Dat heb ik gedaan en zo is Zij Die Hoort ontstaan 🙂. Ik ben niet meer opgehouden met schrijven.

Waarom ben je juist fantasie boeken gaan schrijven?

Mijn vader las mij veel voor toen ik jong was, meestal sprookjes en fantasyverhalen. Mijn oudste zus last horror en fantasy en toen ik ouder werd, pikte ik die boeken uit haar kast om te lezen. Nadat ik de boeken van Anne McCaffrey (de Drakenrijders van Pern) in de bibliotheek ontdekte was ik helemaal verkocht. Ik lees ook wel andere genres, maar fantasy heeft zeker mijn voorkeur en op de een of andere manier zijn de verhalen die in mij opkomen ook in dit genre. Het zijn heerlijke werelden om jezelf even helemaal in te verliezen.

Had je op dat moment gedacht dat je nu zoveel boeken verder zou zijn?

Absoluut niet! Hahaha. Ik had nooit, zelfs niet in mijn stoutste dromen, bedacht dat ik schrijfster zou worden en dat mensen mijn boeken ook echt willen lezen.

Je eerste serie ging over draken waar kwam je inspiratie voor deze serie vandaan?

Ik ben altijd al dol op draken geweest. Ze spreken zo tot de verbeelding en komen in zo veel sagen en legendes voor. De Drakenrijders van Pern was de eerste boekenserie die ik las waarin de draken een belangrijke rol vervullen en niet die van het monster dat de schat bewaakt. Die benadering heeft mijn liefde voor draken alleen maar aangewakkerd en heeft zeker ook een aanzet gegeven tot de Drägan Duma serie.

Wat is jouw favoriete fabeldier?

Dat is de draak! Al vind ik een kitsune ook heel interessant.

Als jezelf een drakenridder zou zijn. Welk talent zou jij dan willen hebben?

Poeh! Daar vraag je me wat. Er zijn zoveel toffe talenten. Maar dan ga ik toch voor het Helen.

En welke kleur zou jou draak hebben?

Ik hoop groen, net als Danaleth 😊

Daarna ben je begonnen aan een de Terras Altas serie waarvan onlangs het derde deel verscheen. Dit boek heeft een Steam punk feeling. Iets wat we nog niet veel zien in boeken van Nederlandstalige auteurs. Waar komt je fascinatie voor dit thema vandaan?

Vanaf de eerste keer dat ik bewust kennis maakte met het Steampunk genre was ik verkocht.

De stijl, de mogelijkheden, verhalen en creativiteit die gepaard gaan met dit genre vind ik absoluut geweldig! Steampunk is een genre waar je ontzettend veel kanten mee op kan. Zeker doordat veel van de categorieën binnen Steampunk elkaar kunnen overlappen waardoor je weer nieuwe stromingen kunt creëren. Steampunk wordt ook vaak eerder gezien als een lifestyle, dan enkel een genre. Het dringt door in fashion, kunst, sieraden, woonaccessoires, muziek en zelfs het dagelijks leven. Steampunkers zullen bijvoorbeeld eerder kijken of ze iets zelf kunnen maken dan naar de winkel te rennen om het te kopen. Steampunk is tevens het zien van potentie in jezelf, anderen en de dingen om je heen. Het is het ontdekken van nieuwe manieren om met dingen om te gaan en jezelf nieuwe skills aanleren. En als laatste heb je het rebellerende, het afzetten tegen de mainstream en een stem geven aan de uniekheid van het individu en de buitenbeentjes.

Zeg eerlijk: hoe kan je nou niet van Steampunk houden?

In welke fantasiewereld zou jij een dag willen leven?

Hmm, dan kies ik voor de wereld van Legends & Lattes en ga ik op bezoek bij het koffiehuis van ork Viv 😊

Welke elementen moet een goed fantasie boek hebben?

Iets unieks voor dat verhaal. Toffe personages met echte emoties. Een spannende verhaallijn en wat plottwists.

Je gaat zelf ook regelmatig naar een fantasie festival. Welke is jou favoriet en wat maakt dat festival zo leuk?

Castlefest is mijn favoriet! Het is relatief dicht in de buurt voor mij, veel van mijn vrienden en familie gaan er naartoe en het is ontzettend leuk om daar met collega’s op de schrijversmarkt te staan. Er is heel veel te zien en te beleven en de sfeer is zo warm en gezellig dat het een beetje is als thuiskomen.

Hoe ontwikkel je de personages in jou boeken?

Mijn hoofdpersonages “zijn” er eigenlijk opeens. Wanneer de eerste scene voor een nieuw verhaal voor het eerst in mijn hoofd opkomt, beleef ik het zelf.

Vandaar dat ik in de ik-vorm schrijf denk ik. In eerste instantie maak ik het zelf mee, maar zodra er nieuwe scenes volgen en het verhaal zich begint te vormen, neemt een ander karakter het min of meer van me over. Ook de belangrijkste bij-personages ontstaan van zelf, soms losjes gebaseerd op de mensen om me heen of juist helemaal het tegenovergestelde.

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel.

Normaal gesproken is dat het herschrijven. Het verhaal is af en toch moet je er nog zo hard aan werken hahaha! Het is een noodzakelijk kwaad zullen we maar zeggen. 😉 Daarnaast vind ik het natuurlijk heel spannend wanneer het boek uitkomt en zou ik me het liefst ergens in een grot verstoppen als de eerste recensies komen.

Hoe zorg jij als auteur voor zichtbaarheid?

Ik doe heel veel met Social Media, verzin acties en extraatjes voor mijn lezers en ben aanwezig bij evenementen en festivals.

Inmiddels heb je dus al aardig wat boeken op je naam staan. Vind je het dan nog steeds spannend hoe lezers over je verhalen denken?

Ja. Misschien dat het zelfs bij elk boek een tikkeltje spannender wordt omdat mijn boeken tot nu toe erg goed worden ontvangen. Dan ga je je toch afvragen wanneer het mis gaat hahaha. Zeker bij het schrijven van een serie schep je bepaalde verwachtingen en het is maar de vraag of je daar aan kunt voldoen.

Onlangs gaf je ons de naam van je nieuwste boek Schaduw dolk. Dit wordt je eerste stand alone novelle. Is het schrijven van een stand alone heel anders dan het schrijven aan een serie?

Een Onbreekbare band is eigenlijk ook een stand-alone, maar de wereld Drägan Duma bestond natuurlijk al. Een geheel nieuw verhaal en dan ook nog in de vorm van een novelle is echt heel iets anders. Je hebt namelijk maar weinig bladzijden om de personages neer te zetten, de sfeer te scheppen en het plot uit te werken. Het was een uitdaging (ik hou van uitdagingen) en ik hoop dat het gelukt is!

Is er nog een thema of onderwerp waar je graag een boek over zou schrijven?

Ik zou graag nog eens een (gothic) horror willen schrijven. Nu moet ik me vaak inhouden, al beschrijf ik de geweldscenes vrij grafisch, en ik zou weleens helemaal los willen gaan hihi.

Hoe komen de mooie covers van jou boeken tot stand?

De covers van de Drägan Duma serie zijn gemaakt door de fantastische Dominik Broniek. Ik heb tijdens het schrijven al vaak een idee voor de cover en Dominik maakt van dat beeld in mijn hoofd een geweldige cover. De covers voor Terras Altas en Schaduw Dolk heb ik zelf gemaakt. Zoals ik al zei: ik hou van uitdagingen 😉

Je boeken worden uitgegeven door Celtica Publishing hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

In eerste instantie was het helemaal niet de bedoeling om een uitgeverij te zoeken. Ik wilde het verhaal eigenlijk voor mezelf houden, maar daar stak mijn man een stokje voor. Door zijn aanmoedigingen ben ik toch op zoek gegaan naar een uitgeverij. Ik vond er een aantal en heb daar mijn manuscript naartoe gestuurd. Natuurlijk kreeg ik eerst een afwijzing, die krijgt iedere auteur wel een keer. Daarna kreeg ik bericht van maar liefst drie uitgeverijen die wel met mij aan het werk wilden. Eén daarvan was Celtica en ik vond het mailtje van Rianne zo enthousiast en warm dat ik niet lang hoefde na te denken. En daar heb ik zeker geen spijt van!

Op jou website kunnen mensen niet alleen jou boeken vinden. Sinds kort verkoop je daar ook merchandise. Hoe ben je op het idee gekomen om dit te gaan doen?

Ook dit is weer een idee van mijn man Danny. Hij heeft een 3D printer gekocht en wilde daar graag mee aan de slag. We hebben nog veel ideeën om uit te werken voor bij de boeken en zo slaan we twee vliegen in één klap. Toffe merchandise en een leuke hobby!

Lees jezelf ook nog graag boeken?

Jazeker. Ik probeer iedere dag even te lezen. Ik vind het nog steeds heerlijk om even te ontsnappen naar een intrigerende wereld.

Welke auteur is een inspiratie bron voor je en waarom?

Ik heb wel auteurs die ik bewonder, zoals Edgar Allan Poe, Anne McCaffrey en Stephen King, maar mijn inspiratie haal ik toch meer uit het dagelijks leven en de dingen die ik om me heen zie gebeuren.

Waar zou je over 5 jaar graag bereikt hebben?

Over 5 jaar zou ik toch wel heel graag in de buitenlandse boekhandel liggen en ik zou ook heel graag een mooie limited edition met sprayed edges van 1 van mijn boeken willen hebben.

Waaraan kan een lezer een echte Patty van Delft herkennen?

Ik denk aan de imperfectie in de personages, vaart in het verhaal, de plottwists en de rauwe emoties.

Is er nog iets dat je aan de lezers van dit interview kwijt wil?

Heb je al eens iets van mij gelezen? Dan bedank ik je bij deze heel hartelijk! Zonder lezers geen schrijvers. Ken je mijn verhalen nog niet? Op de site van Celtica Publishing kun je van alle boeken het eerste hoofdstuk lezen. Geef het eens een kans! Misschien verras ik je wel 😉

Oké, tot slot nog een paar keuze vragen.

Wandelen of fietsen?

Wandelen. Ik haat fietsen hahaha.

Fantasie of werkelijkheid?

Beide, op zijn eigen tijd.

Lezen of schrijven?

Dan kies ik toch voor lezen, schrijven kan ik ook in mijn hoofd 😉

Katten of honden?

Allebei!

Thee of koffie?

Iedere ochtend een bakkie koffie, in de winter af en toe thee.

Binnen of buiten?

Binnen, behalve bij heel lekker weer.

Papieren boek of digitale boek?

Papieren boek om te knuffelen, aan te ruiken en in de kast te zetten. Digitaal om te lezen.

Gamen of naar een fantasie festival?

Dan toch gamen!

Een magische kracht bezitten of een fabeldier hebben als huisdier?

Een magische kracht bezitten. Dat fabeldier van mij past niet in huis 😉

Super bedankt Patty van Delft dat je mee wilde werken aan dit interview voor mijn blog. Ik heb met heel veel liefde alle antwoorden gelezen. Heb jij als lezer nou ook genoten van dit interview laat dan zeker een leuk berichtje achter voor Patty.

Liefs, Melanie

Ben je benieuwd geworden naar de boeken van Patty van Delft lees dan ook mijn recensies van haar boeken. Je vindt ze allemaal in de lijst met Nederlandstalige boeken.

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling. Want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie, dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *