Minder streng zijn voor jezelf – hoe doe je dat?

Hey, lieve lezer van Mel’s Day, een van mijn aller grootste valkuilen is misschien nog wel dat ik erg streng ben voor mezelf. Dit bleek wel weer toen ik deze week naar mijn angst therapie ging. Na drie hele goede weken had ik namelijk deze week een wat lastigere week. Ik had helaas weer een aantal paniek aanvallen, al waren de triggers ervoor prima te verklaren. Door deze kleine terugval was ik echt enorm teleurgesteld in mezelf, ik dacht gelijk zie je wel ik zal hier nooit overheen komen, zie je wel je bent waardeloos etc.

Het eerste wat mijn therapeute dus zei was wees niet zo streng voor jezelf. Waarom ben je zo streng voor jezelf? Je zit in een proces en het zal nooit in een keer vlekkeloos gaan. Ik ben zelf echt mijn grootste kritisch. Als ik bijvoorbeeld bezig ben met een borduurwerkje en er gaat ook maar 1 steekje fout dan kan ik er gelijk mee stoppen en het niet meer afmaken. Heb ik uren gewerkt aan een blogpost, maar klopt er een dingetje niet, dan gaat die hup de prullenbak in. Hiervoor heb ik eerder therapie gehad, maar blijkbaar was ik weer in mijn oude patroon gevallen. Tijd dus om dit weer aan te gaan pakken. Maar minder streng zijn voor jezelf hoe doe je dat? Ik deel mijn tips en tricks met je.

Als iemand anders hetzelfde gebeurd of doet, zou ik dan ook zo streng zijn?

Het allerbelangrijkste dat ik heb geleerd is om mijn situatie te bekijken vanuit een vriend, collega of familielid. Dus stel mijn beste vriendin zou met borduren een foutje maken zou ik dat dan ook stom vinden? Zou ik dan ook zeggen zie je wel, je kan het niet geef maar op. Want vaak vind ik de situatie bij mezelf heel erg, maar als het iemand anders over komt snap ik niet wat er erg aan is. Door te kijken na mijn situatie, maar dan alsof het mijn vriend is overkomen leer ik dat het bijvoorbeeld helemaal niet erg is wat ik heb gedaan.

Doe dingen voor jezelf en kijk niet naar wat een ander er van vindt.

Jup nog zo’n valkuil. Ik ben heel snel geneigd om dingen te doen voor anderen. Wat zouden anderen van mijn blog vinden? Vinden ze de kleren die ik aan heb wel mooi? En zo kan ik nog wel uren doorgaan. Maar uiteindelijk gaat het erom wat je er zelf van vindt. Jij moet die kleren aan, jij moet die koekjes eten etc. Dus ik denk tegenwoordig veel meer vind ik het leuk wat ik aan heb dan is het prima. Ik hoef niet goed voor anderen te zijn maar alleen voor mezelf.

Schrijf positieve dingen op.

Het blijven hangen in negativiteit is een kunst die ik de laatste 2 jaar heb ontwikkeld en waar ik niet zo blij mee ben. Dus kreeg ik de tip van mijn therapeut om eens elke dag de positieve dingen van de dag op te schrijven. Geloof me in het begin is dit heel moeilijk en zul je soms denken, maar was er wel iets positiefs? Maar hoe meer je gaat opschrijven, hoe meer positieve dingen je gaat opschrijven. Dat kunnen hele simpele dingen zijn als ik zag er mooi uit in mijn nieuwe jurk vandaag. Maar ook iets wat je voor een ander deed, bijv. Ik heb de postbode een lach op haar gezicht bezorgt door haar een ijsje te geven, omdat het zo ontzettend warm was vandaag. En heb je dan een keer een baaldag, pak je boekje er dan bij en lees al die goede positieve punten door.

Minder streng zijn voor jezelf is een leerproces.

Onthoud dat minder streng zijn voor jezelf een leerproces is. Je hoeft niet opeens totaal nergens meer iets om te geven of alles, maar oké te vinden. Maar je mag leren dat die 10 die je wil halen soms ook wel eens een 6 of 7 mag zijn. Je mag leren dat je mag denken dat je alles kan, maar dat het ook goed is om fouten te maken. Je kan zien dat je er prachtig uit kan zien, maar het ook prima is om een dag lekker in je joggingpak op de bank te liggen. Perfectie bestaat simpelweg niet en jij hoeft dus ook echt niet perfect te zijn.

Nog een kleine oefening om meer van jezelf te houden. Een minder streng voor jezelf te zijn voor ik deze blog ga afsluiten. Laat in een comment weten waar je trots op bent. Dit mag iets zijn in je uiterlijk, iets wat je gedaan hebt of iets wat je juist niet hebt gedaan.

Ik ben trots op het feit dat ik een droomreis aan het plannen ben met mijn partner voor 2026. Dat ik er voor gekozen heb om mijn angsten te overwinnen en dit gewoon te gaan doen. Niet mijn aller grootste droomreis, maar wel echt een mega toffe reis. Een die een supergoed begin is om uiteindelijk de reis der reizen te gaan maken,

Heel veel liefs, Melanie

Vond je dit interessant lees dan ook eens mijn blog Hoe ik mijn zelfvertrouwen weer vond na een moeilijke periode.

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling. Want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie, dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Kijkje in huis en tuin schreef:

  Herkenbaar, ik ben veel milder geworden voor mezelf, de winst merk ik duidelijk in mijn dagelijks leven.

 2. Heidi schreef:

  Gewoon los laten, hier probeer ik dat ook steeds weer.
  Maar soms is het wel moeilijk.

 3. Jouvence schreef:

  Redelijk herkenbaar dit. Je geeft ook erg fijne tips en handvaten om mee aan de slag te gaan!

 4. Wanda schreef:

  Petje af dat je hiermee aan de slag bent gegaan. Hopelijk wordt het steeds makkelijker om liever voor jezelf te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *