Top 5 Nederlandstalige Fantasie Boeken

Hey, lieve lezers van Mel’s Day, in 2019 schreef ik voor Bookstamel een blog over mijn 5 favoriete Nederlandstalige fantasie boeken. Inmiddels zijn we 4 jaar en heel veel boeken verder. Dus dit bericht op Mel’s Day plaatsen vond ik niet zo’n heel goed idee. Dus is het tijd voor een nieuwe top 5 van mijn favoriete Nederlandstalige fantasie boeken. Lees jij wel eens fantasie boeken? Zo ja, wat is jou favoriete fantasie boek?

Mijn 5 favoriete Nederlandstalige fantasie boeken.

Fantasie boeken top 5: 1 Zij die hoort van Patty van Delft

Er zijn superveel goede Nederlandstalige fantasie boeken. De een zit beter in elkaar als het gaat om mooie zinnen en de andere heeft een beter verhaal. Maar op dit moment is mijn favoriet toch wel de Drägan Duma serie van Patty van Delft. Zij die hoort, is het eerste deel in deze serie.

Ik vind deze serie erg tof omdat het draait om mijn favoriete fabel dier de Draak. De draken in Drägan Duma zijn vriendelijk, eigenwijs en supersterk. In het verhaal maken we kennis met Jill, het hoofdpersonage in deze serie. Jill is dapper en enorm sterk, ik vind het tof dat Patty voor een vrouwelijk hoofdpersonage heeft gekozen. Dit boek heeft alles wat een goed fantasie boek nodig heeft. Van mooie personages tot magie en natuurlijk een epische strijd tussen goed en kwaad.

Hier gaat Zij die hoort over.

Bloed tegen de autoruit… De nachten van Jill worden geteisterd door een nachtmerrie over het ongeluk waarbij ze haar moeder verloor. Haar vader heeft ze nooit gekend. In de nacht van haar zestiende verjaardag ziet ze buiten de schim van een draak. Ervan overtuigd dat ze droomt, gaat ze ernaartoe en ontmoet de Drägannymare Jordian, een drakenridder uit Drägan Duma. In die parallelle wereld zijn draken een verbond met de mensen aangegaan om de kwaadaardige Morbiden het hoofd te bieden. Jill blijkt door haar bloedlijn van vaders kant voorbestemd te zijn om in Drägan Duma opgeleid te worden tot Drägannymare. Ze krijgt slechts een paar dagen de tijd om te beslissen of ze dit werkelijk gaat doen. Verward blijft ze achter. Moet ze alles wat ze kent achter zich laten en de overstap maken naar het onbekende Drägan Duma? 

Fantasie boeken top 5: 2 Valtada van Garvin Pouw

In Valtada kun je jezelf uren verliezen. Valtada bestaat namelijk eigenlijk uit 2 series tot nu toe die zich afspelen in dezelfde wereld. Namelijk de De kronieken van Azeria en De kronieken van de Valta. Beide zijn losstaand te lezen, maar het leukste is natuurlijk om beide series te lezen. De vervloekte roeping is het eerste deel in De kronieken van Azeria serie, En mijn eerste kennismaking met Valtada. Ik heb me mee laten slepen in de geweldige fantasiewereld die Garvin Pouw wist te maken.

Hier gaat Valtada en De vervloekte roeping over.

DE KRONIEKEN VAN AZERIA – Deel I Een pelgrim, een jaagster, een ontdekkingsreiziger en een stalmeid. Vier levens staan op hun kop wanneer een vreemde kracht hen naar een heilig eiland roept. Niemand weet welk pad van het lot ze bewandelen: jagen ze de liefde na, zijn ze op zoek naar de oorsprong van het leven of zijn ze vooral op de vlucht voor die monsterlijke schaduw die hen allen naar het leven staat? ‘De vervloekte roeping’ is het eerste deel van een tweeluik, een reis die zich begeeft op de grens tussen twee werelden: die van de nara en die van de magie zoals ze ooit door de Godinne bedoeld is. Een avontuurlijk, spannend en meeslepend verhaal over monsters, magiërs, elfjes en heldendom.

Fantasie boeken top 5: 3 Een rijk in verval.

Een rijk in verval is een serie die ik alweer en hele tijd geleden heb gelezen. De verhalen van Auruco serie bestaan uit vier delen. Dus als je dit eerste deel net zo leuk vindt als dat ik het vond dan kun je lekker doorlezen. Een rijk in verval is een echt fantasie boek met prachtige gevechten erin.

Hier gaat Een rijk in verval over.

De jonge broers Dorvin en Edilion worden door een aanval van afschuwelijke wezens, gedwongen hun geboortedorp te ontvluchten. Wraakgevoelens jegens de tovenaar Felkon Demonos die de wezens heeft geschapen, dringen zich aan hen op. In een zoektocht naar antwoorden op hun vragen, komen ze achter een geheim dat hun familie met zich meedraagt. De gebroeders Staalhart vechten voor hun levens. In opdracht van de koning moeten ze deelnemen aan een bloeddorstig spel. Ternauwernood weten ze te overleven, waarna hun echte avontuur begint. Met nieuwe vrienden gaan ze de strijd met de tovenaar aan. Maar niet zonder gevolgen. De vijand is overal.

Fantasie boeken top 5: 4 Spiegelgeest

Spiegelgeest is wederom een verhaal waar draken in voorkomen. Persoonlijk vind ik deze serie iets donkerder dan de Drägan Duma serie van Patty van Delft. Er gebeurt van alles in het verhaal en het hoofdpersonage is Fenna en ik vind haar helemaal geweldig. Deze serie bestaat uit drie delen. Maar daarna kun je verder lezen in de volgende serie van drie boeken die begint met Kristallen hart.

Hier gaat Spiegelgeest over.

Naast de ‘Lege vallei’, de sterftegrond van de Draken, staat de Drakenburcht. Hier wordt elk jaar een Proeve gehouden. Fenna doet dit jaar een poging en slaagt. Naast de ‘Lege vallei’, de sterftegrond van de Draken, staat de Drakenburcht. Hier wordt elk jaar een Proeve gehouden. Fenna doet dit jaar een poging en slaagt. Tijdens haar opleiding blijkt ze uitzonderlijk sterk te zijn en ze wordt geselecteerd om Drakenzieler te worden. Wat Fenna niet weet is, dat de Drakenburcht en het Koningshuis achter de schermen jacht maken op een mysterieuze groepering die zichzelf ´De Kring´ noemt. In deze samenleving, waar Draken en mensen al honderden jaren in harmonie samenleven, slacht de Kring op gruwelijke wijze de ene na de andere Draak af en steelt hun zielen. Het verraad bereikt ook de Drakenburcht. Tijdens een gevaarlijk ritueel wordt Fenna in de val gelokt. Ze weet zich echter met haar geest vast te klampen aan de ziel van haar monsterlijke belager. Fenna kan niet meer gered worden, dat beseft ze. Maar ze kan in de haar nog resterende tijd wel van doorslaggevend belang zijn in de komende strijd. Helaas blijkt de tegenstander vele malen sluwer dan gedacht… Spiegelgeest is ook verkrijgbaar als paperback!

Fantasie boeken top 5: 5 Gebonden in Duister

We sluiten deze top 5 af met Gebonden in Duister. Ik denk dat dit de spannendste en donkerste van de hele bende is. Wederom een verhaal met een draak erin. Het boek heeft invloeden van Mythologie, denk aan de goden en godinnen en een epische strijd. Dit boek is niet voor mensen die niet houden van een goede epische fantasie.

Hier gaat Gebonden in Duister over.

Lilith, een jonge en zeldzame drakenwisselaar, is als baby door de onbuigzame profeet Kasimirh geroofd om haar gave. Hij wil de wereld te vuur en te zwaard bekeren tot het geloof van Jakob. GEBONDEN IN DUISTER Lilith, een jonge en zeldzame drakenwisselaar, is als baby door de onbuigzame profeet Kasimirh geroofd om haar gave. Hij wil de wereld te vuur en te zwaard bekeren tot het geloof van Jakob. Kasimirh zet Lilith, die niet beter weet, aan tot gruwelijke daden jegens zijn tegenstanders. Als Lilith na jaren door begint te krijgen tot wat voor gruwelijk wapen haar ‘vader’ haar gesmeed heeft, besluit zij te vluchten. Maar Kasimirh laat de verwrongen relatie tussen meester en dienaar niet zomaar tot een einde komen… WIE KUN JE VERTROUWEN, ALS JE HET ULTIEME WAPEN BENT? In Gebonden in Duister wordt de voortvluchtige Lilith gevangen genomen en te werk gesteld in het paleis van de koning van Merzia. Als de hofmagiër Ferhdessar in de gaten krijgt wat ze werkelijk is, beginnen de problemen pas echt. Hij wil haar inzetten als wapen tegen haar voormalige meester, zijn aartsrivaal Kasimirh, die op het punt staat Merzia binnen te vallen met zijn leger. Maar is de kille, afstandelijke Ferhdessar wel te vertrouwen? 

Dit waren ze 5 fantasie boeken die mijn hart hebben veroverd. Maar deze Top 5 Nederlandstalige Fantasie Boeken had makkelijk een top 100 kunnen zijn. Ik lees echt ontzettend graag fantasie boeken. Dus ik zal jullie de komende jaren nog heel veel mooie boeken voorschotelen en wie weet ook wel een nieuwe fantasie top 5.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie, dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

11 reacties

 1. Kijkje in huis en tuin schreef:

  Wat een goede tips als je geen idee hebt welke fantasie boeken, leuk zijn om te lezen.

 2. Irene schreef:

  Fijne tips! Gek genoeg ben ik dol op fantasy-films, maar op de een of andere manier ben ik nog nooit aan fantasy boeken begonnen.

 3. Jouvence - Amy schreef:

  Bedankt voor deze fantasy boeken tips! Ik moet echt meer gaan lezen, de genre fantasy spreekt mij in ieder geval wel aan.

 4. Tine schreef:

  Ik ben nu bezig aan de boeken van Samuel Bjørk. Het laatste heb ik bijna uit dus hoop dat er nog een vervolg komt.

 5. Kijkje in huis en tuin schreef:

  Wat een handig lijstje me fantasie boeken, zelf heb ik er nog nooit een gelezen.

 6. Heidi schreef:

  O, wat hou ik van zo boeken, ik hou echt van fantasie.
  Ben vooral benieuwd voor de eerste boek, ga hem zeker ook eens kopen.

 7. Wanda schreef:

  Het is niet bepaald mijn genre. maar een vriendin leest dit ook vaak en ik heb je artikel dan ook even naar haar doorgemaild. Zelf lees ik vooral thrillers.

 8. Elsa schreef:

  Ik lees het nooit eerlijk gezegd. Ik weet niet waarom. Fantasieboeken lijken me wel leuk. Kun je een beetje wegdromen.

 9. Claire schreef:

  Wat een schitterende cover allemaal! Ik krijg direct zin om ze stuk voor stuk te gaan lezen.

 10. Tessa schreef:

  Je liefde voor dit genre komt heel duidelijk naar voren in dit artikel. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt

 11. Eat Live Travel schreef:

  Ik houdt van Fantasy! Bedankt voor de tips, kunnen er weer wat op mijn lijstje worden bijgeschreven. Je kan je er altijd helemaal in verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *