Witte broodjes

Hey, lieve lezers van Mel’s Day, jullie weten ondertussen dat ik momenteel vooral witte broodjes eet. Omdat ik slik klachten heb. 30 mei heb ik weer een afspraak bij de kno, hiervoor ik ben zo benieuwd. Maar goed ik was de broodjes bij de supermarkt wel beu en bij de bakker zijn ze behoorlijk prijzig. Dus besloot ik om mijn broodjes gewoon lekker zelf te gaan bakken. Ik kan ze met mijn handen niet perfect opbollen maar hè, dat doet niks af aan de smaak dat maakt ze alleen wat rustiek. Wil jij nu net als mij genieten van een lekker zelf gebakken wit broodje dan vind je hieronder het recept. P.s wist je dat Mel’s Day sinds kort ook een Pinterest bord heeft. Hierop vind je al mijn recepten terug zodat je ze makkelijk kan pinnen en bewaren op je eigen Pinterest bord.

Wat feitjes over de witte broodjes.

Witbrood is van oorsprong eigenlijk een luxe product. Yup in de Romeinse tijd stond witbrood voor welvaart. Alleen de rijke mensen aten witbrood en de arbeiders die aten donker brood. Eigenlijk best apart want tegenwoordig is dit toch eerder andersom. Een wit broodje wordt ook wel een kadetje genoemd. Dit is afgeleid van het franse woord Cadet. Deze naam werd voor het eerst benoemd in 1823. Het deeg van zacht brood wordt per definitie gemaakt met melk in plaats van water, daarnaast boter en gist. Het broodje wordt zonder vorm direct op de bakplaat gebakken.

Witte broodjes

admin
Het maken van zachte witte broodjes is niet moeilijk! Maar ze zijn wel veel lekkerder dan de broodjes uit de supermarkt. Voor dit recept heb je vooral geduld nodig. Want de broodjes moeten twee keer rijzen. Maar hé dan kun je tussendoor bijvoorbeeld lekker een boek lezen.
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 1 uur 38 minuten
Gang Ontbijt
Porties 15 broodjes

Ingrediënten
  

 • 500 Gram tarwebloem
 • 25 Gram Verse gist
 • 10 Gram Zout
 • 25 Gram Witte basterdsuiker
 • 300 Gram Melk
 • 50 Gram Roomboter Plus een beetje geklaarde boter
 • `1 stuk ei geklopt

Instructies
 

 • Meng alle ingrediënten met de hand of in een mengmachine, Doe de boter er geleidelijk in, maar de rest kan er allemaal in een keer in.
 • Als Je het deeg in een machine mengt dan moet je hem ongeveer 6 min op een hoge stand kloppen (Eerst even op een lage stand door elkaar mengen) Mix je het deeg met je handen dan moet je een transparant vliesje van het deeg kunnen trekken. Daaraan zie je dat het klaar is.
 • Verdeel het deeg in 15 stukjes van ongeveer 60 gram om 30 stukjes van 30 gram als je miniwitte bolletjes wil. Bol de bolletjes op.
 • Leg het de deegbolletjes op 2 bakplaten bekleed met bakpapier en leg er plasticfolie overheen. Laat de bolletjes zo 20 tot 30 min rijzen.
 • Sla vervolgens de bolletjes plat en bol ze opnieuw op. Leg ze weer op de bakplaten.
 • Bestrijk ze met het geklopte ei en laat ze weer 60 tot 80 min rijzen.
 • Verwarm de oven voor op 250 graden voor de grote bolletjes en 240 voor de kleine bolletjes.
 • Als de oven warm is zet je de bakplaten erin. Beide broodjes moet je 8 min bakken. Bij de grote broodjes draai je de temperatuur terug naar 240 graden en voor de kleine broodjes draai je de oven terug naar 220 graden.
 • Haal de broodjes na 8 min uit de oven en bestrijk ze met de geklaarde boter.
Trefwoord brood

Ik ben natuurlijk reuze benieuwd naar jullie witte broodjes! Dus maak je deze broodjes stuur me dan gerust een foto of gebruik de hastag #melsday. Heb je nog vragen over het recept stel ze dan gerust in een comment hieronder.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. Jouvence schreef:

  Ze zien er heerlijk uit! Het is ook makkelijker dan ik verwacht had, dit wil ik wel een keer proberen!

  • admin schreef:

   Ja, het is echt niet zo moeilijk, in principe ben je er ook niet zolang mee bezig, je moet alleen veel wachten tussendoor.

 2. Amina schreef:

  Ik gil! Wat zien ze er fantastisch uit! Die bovenkant, zo mooi

 3. Claire schreef:

  Super inspirerend! Ik wil ook heel graag beginnen met zelf brood maken.

  • admin schreef:

   Zelf brood maken is echt heel erg leuk en zeker niet heel moeilijk! Desembrood is wel wat lastiger omdat je dan een starter moet hebben. Maar ook dat is wel erg leuk om te maken.

 4. Elsa da silva schreef:

  Oh dit recept ga ik zeker proberen samen met mijn moeder. Zij is dol op brood!

 1. juni 14, 2024

  […] je een restje over van de salade dan kun je deze ook prima eten op wit broodje met wat sla en komkommer er […]

 2. juni 15, 2024

  […] te kopen in de supermarkt. Zo maak ik zelf regelmatig Zonnebloempit broodjes en lekkere zachte witte broodjes. Dit is niet alleen lekker, maar ook heel ontspannen om te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept