Zonnebloempit broodjes

Hey lieve lezers van Mel’s day, kunnen jullie ook zo genieten van een lekker vers broodje? Voor mij gaat er niets boven het bakken van lekkere verse broodjes. Zeker in het weekend vind ik het heerlijk om mijn brood of broodjes vers te bakken. Maar het kneden van brooddeeg is vaak heel veel en zwaar werk. Hoe leuk ik dat ook vindt mijn handen vinden dat tegenwoordig toch iets minder leuk. En de spalken voor mijn hand zitten dan ook helemaal onder het deeg. Gelukkig werd ik inmiddels alweer 2 jaar geleden enorm verwent door een groep auteurs. Ik kreeg van hun mijn droom bakmachine waar ik tot op de dag van vandaag nog erg dankbaar voor ben. Want dankzij die machine kan ik weer heerlijke broodjes bakken zoals deze zonnebloempit broodjes.

Ingrediënten voor de Zonnebloempit broodjes (6 tot 8 broodjes)

 • 500 gram basis patent bloem extra fijn
 • 1 el suiker
 • Een zakje van 7 gr gist
 • 1 el olie (Zonnebloem)
 • 50 ml lauwwarm water
 • 1 snufje zout
 • 250 ml Lauwwarme melk

Voor de topping

 • 1 ei
 • 2 handjes zonnebloempitten

Zo maak je de zonnebloempit broodjes.

 • Doe alle ingrediënten voor het broodje in een kom en roer het goed door.
 • Vervolgens gaan we het deeg kneden je kunt hiervoor een machine gebruiken dan moet je het deeg ongeveer 15 minuten kneden. Maar het met de hand kneden van een brooddeeg is natuurlijk veel leuker. Het kneden duurt ongeveer 20 minuten. Brooddeeg kneden is niet heel moeilijk maar vergt veel liefde, tijd en kracht. Je gooit het deeg op je aanrecht of werkbank en gaat het met de palmen van je hand kneden. Dit doe je door het deeg naar voren te duwen en weer op te vouwen. Snap je niet wat ik bedoel kijk dan dit Filmpje van Robèrt van Beckhove hierin wordt precies uitgelegd hoe je brooddeeg moet kneden. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kan trekken.
 • Vet vervolgens een grote kom in en leg daar het deeg in. Dek dit af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen.
 • Als het deeg voldoende gerezen is sla je de lucht eruit en verdeel je het deeg in stukken. 6 stukken voor de grote broodjes 8 voor de kleinere variant.
 • Bekleed nu een bakplaat met bakpapier.
 • Bol de stukjes deeg op en leg ze op de bakplaat. Duw de broodjes een beetje plat. Dek deze stukken deeg weer af met plastic folie en laat het nog eens 45 minuten rijzen.
 • Als de broodjes verdubbeld zijn in grote verwarm je de oven voor op 200-220 graden.
 • Ondertussen smeer je de broodjes in met de losgeklopte ei en strooi je er wat zonnebloempitten overheen.
 • Zet de broodjes in de oven en bak ze in 15 min af. Laat ze vervolgens gelijk afkoelen op een rooster.

De broodjes kun je met van alles en nog wat beleggen zoals bijvoorbeeld met Geitenkaas en spek. Ik zou zeggen eetsmakelijk.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Claire schreef:

  Wat een onwijs lief cadeau! En de broodjes, die zien er heerlijk uit!

 2. Jouvence - Amy schreef:

  Dit ziet er weer erg lekker uit! Ik zou best wel eens zelf brood willen bakken, maar dan gewoon in de oven zonder dat ik er een extra machine voor hoef aan te schaffen.

  • admin schreef:

   Deze broodjes bak je gewoon in de oven. Ik mix het alleen met een mixmachine een Kitchenaid vanwege mijn handen. Ik zal binnenkort eens het recept voor een brood uit de oven delen.

 3. Irene schreef:

  Heerlijk, ook ideaal nu moederdag eraan komt (hint).

 4. Tessa schreef:

  Deze zonnebloempit broodjes zien er echt overheerlijk uit. Ik bak zelf nooit brood of broodjes

 5. Corrina schreef:

  Ik vind het altijd zo knap didd en keuken prinsesjes
  Ik bak zelf nog geen cake
  Maar vind een recept lezen ook al leuk

 1. mei 9, 2024

  […] lieve lezers van Mel’s Day. Vorige week deelde ik met jullie het recept voor Zonnebloempit broodjes. Nu kochten we gisteren bij de viswinkel heerlijke verse paling. Ja, ik weet het paling is niet […]

 2. mei 26, 2024

  […] dit is echt veel lekkerder dan ze gewoon te kopen in de supermarkt. Zo maak ik zelf regelmatig Zonnebloempit broodjes en lekkere zachte witte broodjes. Dit is niet alleen lekker, maar ook heel ontspannen om te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *