ABC-tje met Pam Hage

Hallo lieve lezers van Mel’s Day, het abc-tje is een super leuk onderdeel op mijn blog. In dit onderdeel leren we auteurs, ondernemers, lezers en allemaal andere interessante mensen kennen aan de hand van een abc-tje. Ik vind dit zo’n leuke manier om mensen te leren kennen. Vandaag is het tijd voor het ABC-tje met Pam Hage.

Maar eerst stelt Pam Hage zichzelf even aan jullie voor.

Ik ben Pam en ik woon in Houten samen met mijn vriend. Mijn debuut, Sterrenduister, verschijnt later dit jaar bij Zilverspoor. Ik heb met dit verhaal meegedaan aan de Zilverspoor manuscriptenwedstrijd en ermee gewonnen. Echt superblij mee! Naast schrijven teken ik veel en illustreer ik o.a. boekomslagen. De laatste boeken van Kim ten Tusscher hebben bijvoorbeeld mijn omslag, net als Fata Morgana van Leana Mystica. Ook maak ik graag fantasy kostuums voor evenementen als Elfia en Castlefest. In mijn dagelijks leven werk ik voor een ingenieursbureau op de data-afdeling.

ABC-TJE met Pam Hage.

Ik heb ook een website, daar is meer info over mij en mijn projecten te vinden: www.pamhage.com

= Aardwetenschappen. Dit is de studie die ik heb gevolgd aan de Universiteit Utrecht. Ik heb zelfs promotieonderzoek gedaan naar de Nederlandse kust. Daarvoor heb ik ruim vier jaar naar zand lopen staren, haha!

B = Boekomslagen. Ik teken en schilder veel, en soms word ik gevraagd om een boekomslag te illustreren. De laatste boeken van Kim ten Tusscher hebben bijvoorbeeld een omslag die ik heb geïllustreerd, net als Fata Morgana – de verdwenen vaders van Leana Mystica.

= Castlefest, een fantasy festival dat wordt gehouden bij kasteel de Keukenhof. De sfeer is hier echt geweldig, net als de muziek, het eten en vooral de mensen. Ik ga er heel graag heen.

D = Duct-tape. Voor fantasy festivals zoals Castlefest is het gebruikelijk dat bezoekers verkleed gaan. Dat doe ik ook graag. En duct-tape is hierbij absoluut onmisbaar! Je wilt niet weten hoeveel van mijn kostuums zonder dit spul uit elkaar zouden vallen.

E = Engels, de taal waarin ik het liefst schrijf. Toen ik begon met schrijven, was ik voor mijn werk zo veel met Engels bezig dat mijn brein gewoon niet meer wist hoe het een verhaaltje in het Nederlands moest vertellen. Gelukkig is dat wat veranderd met de jaren, maar Engels blijft toch mijn voorkeur hebben.

= Fantasy, mijn favoriete genre. Als kleine ukkepuk was ik al gek op draken, elfen en eenhoorns.

= Genre. Ondanks dat Fantasy mijn favoriete genre is, is mijn debuut Sterrenduister geen klassiek fantasyverhaal. Het heeft sterke fantasy-elementen, maar wetenschap heeft ook een belangrijke rol. En het verhaal speelt zich af in een wereld die historisch aanvoelt (maar niet historisch correct is. Ik zuig namelijk te graag dingen uit mijn duim). Ik gooi het maar op Science-Fantasy met een historisch tintje.

H = (100-inch) Hooker Telescope. Deze telescoop, met een spiegel met een doorsnede van zo’n 2,5 m, vormde een belangrijke bron van inspiratie voor de telescoop die mijn hoofdpersoon in Sterrenduister gebruikt. Fun fact: de 100 inch Hooker Telescope is de grootste telescoop die beschikbaar is voor het gewone publiek. Je moet er alleen even voor naar Los Angeles.

I = Isra, de hoofdpersoon van Sterrenduister. Ze is een astronoom die ontdekt dat de sterren een voor een doven, en dat het niet lang duurt voordat de zon ook het loodje legt… Maar niemand wil naar haar waarschuwingen luisteren.

J = Juul, mijn huisdraak. Hij is een zogenaamde art doll, een knuffel die een stuk levensechter is dan de gemiddelde teddybeer. Hij is het resultaat van een tekenwedstrijd die ik had georganiseerd. Het doel: teken een fantasievol figuur en geef hem een naam en persoonlijkheid. Het winnende ontwerp komt in een van mijn verhalen terecht. Juul is het huisdier van een archeoloog geworden, maar nu ik een art doll van hem heb gemaakt, is hij ook een beetje een onderdeel van mijn huishouden geworden.

= Kaarten. Ik maak die dingen voor mijn werk, maar in ons huis kan je er ook genoeg vinden. Er hangen verschillende kaarten van Midden-Aarde aan de muur, maar ook een oude kaart van Nederland.

L = Lavatunnels. Wanneer je een lavastroom hebt, wil het nog wel eens gebeuren dat de buitenkant van de stroom eerder afkoelt dan de kern. Zo ontstaat een harde korst. Als dan de kern van de lava wegstroomt, blijft een tunnel achter. Mijn vriend en ik zijn een paar jaar geleden op vakantie in Californië geweest, waar je in Lava Beds National Monument deze tunnels kan bezoeken. En ze zijn zo gaaf! De temperatuur in die tunnels daar is precies goed voor ijsvorming, waardoor je, midden in de Californische woestijn, toch behoorlijk wat ijs kan vinden. Vroeger schaatste men zelfs op deze ondergrondse ijspartijen. Ik vond dat zo inspirerend, dat ik de tunnels (inclusief het schaatsen) in Sterrenduister heb gestopt.

M = Manuscriptenwedstrijd. Zilverspoor had deze georganiseerd, en in eerste instantie had ik niet veel zin om mee te doen. Ik had immers geen manuscript liggen wat aan de voorwaarden voldeed. Maar ja, de wedstrijd blijft toch een beetje spelen in mijn achterhoofd. Opeens verschenen er een stel personages en ze hadden wat te vertellen. Dat verhaal werd Sterrenduister, en het ging er met de prijs vandoor! Joehoe!

N = Naaimachine van Oma. Dat ding is bijna net zo oud als ik (een jaar of dertig dus), maar hij werkt nog als een tierelier! Hier maak ik verschillende kledingstukken en kostuums mee.

O = Orion. Dit is een personage uit een ander manuscript van me, a State of Equilibrium. Hij is de reden dat ik ben gaan schrijven. Orion kwam namelijk zeer regelmatig terug in mijn tekeningen. ‘Volgens mij heeft deze vent iets te vertellen,’ dacht ik toen, maar om nou elke scene uit te tekenen… Daar had ik echt de tijd niet voor, dus schreef ik het maar op. Zijn verhaal is overigens nog verre van af; alleen het eerste boek van de trilogie is geschreven.

= Photoshop. Ik teken graag digitaal en Photoshop is mijn favoriete programma hiervoor.

= QGIS. Dit is een programma om met geografische data te werken. Met andere woorden, je kan er kaarten mee tekenen. Ik doe dit voor mijn werk, maar ik gebruik QGIS ook voor de land- en sterrenkaarten van mijn verhalen. Mochten mensen nu denken ‘goh, dat klinkt handig. Dat wil ik ook wel proberen,’ het is echt een programma voor vakidioten. Aan de slag gaan met pen en papier is minder frustrerend, haha!

R = Rust. Ik houd niet zo van drukte om mij heen. Noem me een saaie muts, maar ik word nou eenmaal heel blij van een avondje chillen op de bank.

S = Sterrenduister, mijn debuut! Ik kan nog steeds niet geloven dat mijn verhaal er echt gaat komen.

T = Two Steps From Hell: epische muziek waar ik graag naar luister tijdens het schrijven en tekenen.

U = Uitstippelen. Meestal plot ik een verhaal voordat ik aan het daadwerkelijke schrijfwerk begin. Als ik niet weet waar ik heen moet schrijven, loop ik namelijk vast. Dat wil overigens niet zeggen dat ik echt alles al van tevoren weet. Eindes bedenken vind ik namelijk lastig, en mijn personages blijken soms ook heel anders in elkaar te zitten dan dat ik in eerste instantie had bedacht.

= Vlaamse lattenboog, het type boog waar ik mee schiet. Boogschieten is immers een andere hobby van me. Het is een beetje lastig om aan een leek uit te leggen hoe je zo’n ding nou kan herkennen, maar denk aan een lange boog, (grotendeels) van hout, met een oplegger voor de pijl en hoornen nokken (uiteindes). En hij komt dus uit België. Het is een zeldzaam modelletje; deze bogen worden namelijk niet meer gemaakt.

W = Waterverf. Ondanks dat ik het liefst in Photoshop teken, werk ik zo af en toe met traditionele technieken. Waterverf is hier een voorbeeld van – en ik vind het knap lastig, haha!

X = xkcd. Pff, je moet toch wat met deze letter. xkcd is een internetcomic over wetenschap, gecombineerd met een flinke dosis humor. Ik vind hem erg leuk om te lezen.

Y = Youtube, mijn leermeester. Hier zijn verschrikkelijk veel handige filmpjes te vinden over de kunst van het schrijven.

Z = zandtransport door de wind op het strand van Egmond. Dit was het onderwerp van mijn promotieonderzoek. Mijn familie heeft een vakantiehuisje staan in Egmond aan Zee en ik ga daar al jaren op vakantie. De zee en het strand heb ik daarom altijd al fascinerend gevonden. Dat Egmond ook een hotspot is voor kustonderzoek is puur toeval, maar wel eentje die flink veel invloed heeft gehad op de invulling van mijn studie.

Pam super bedankt dat je mee wilde werken aan dit onderdeel van mijn blog.

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *