Burning Mouth Syndroom: Oorzaken, Symptomen, en Behandeling

Als ik het heb over het Burning mounth syndroom dan weet eigenlijk niemand waar ik het over heb. Dit syndroom is niet zo bekend terwijl het toch het leven van aardig wat mensen verknalt. Tijd dus om daar verandering in te brengen en wat meer mensen kennis te laten maken met deze zeer pijnlijke maar verder onschuldige klacht.

Wat is het burning mounth syndroom?

Het burning mouth syndroom is kenmerkend aan het aanhoudend branderig gevoel in de mond (tong, lippen, wangen, verhemelte). Dit kan gepaard gaan met een verandering in smaak. Verder kan dit syndroom zeer uitgesproken zijn en veranderen met verloop van tijd tot zelfs wisselen van intensiteit gedurende de dag. De meeste mensen die last hebben van BMS hebben hier maanden tot jaren last van. BMS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral bij vrouwen boven de 40. Als we het hebben over intensiteit dan kan je dus in de ochtend minder last er van hebben dan in de avond. Bij veel mensen wordt de BMS getriggerd door bijvoorbeeld voedsel.

Hoe herken je het burning mounth syndroom

De belangrijkste kenmerken van Bms zijn natuurlijk de branderige tong/slijmvlies maar daarnaast hebben veel mensen ook last van een metaalsmaak, zeepsop smaak of een biterre smaak in de mond, de mond is vaak droog en soms is het meer een verdovend jeukend gevoel. De smaak van eten kan ook veranderen. Veel mensen met het burning mounth syndroom hebben ook een droge mond. Maar geen een geval van BMS is het zelfde dus dit verschilt erg per persoon.

Wat kun je doen aan BMS

BMS heb je in twee verschillende vormen en wat je aan de klachten kunt doen is dan ook per persoon verschillend. Wat bij de een werkt dat werkt bij de ander niet. Maar een paar basis tips die altijd gegeven worden zijn het vermijden van citrus vruchten, gekruid eten, roken, alcohol, Mondspoeling en het drinken van prik. Verder moet je juist wel veel water drinken (Wil je geen metaalsmaak met een drupje ranja) Suikervrije kouwgom kauwen wil ook helpen en het zuigen op wat ijs. BMS kan door een onderliggende klacht komen zoals bijvoorbeeld een droge mond. Dan is het belangrijk dat die klacht word aangepakt.

Sommige personen hebben baad bij het slikken van bepaalde vitamines en weer andere bij het slikken van bepaalde medicijnen. Het is en blijft een zoektocht hoe je van de zeer vervelende pijn afkomt. Maar bij de meeste mensen verdwijnt BMS ook weer. Dus er is hoop.

Persoonlijke ervaring.

Ik hoorde onlangs van de dokter dat ik het burning mounth syndroom heb. Daarom ben ik natuurlijk ook pas net begonnen met de zoektocht naar wat helpt bij mijn klachten. Voor nu moet ik vitamine D en B12 gaan slikken in de hoop dat dit mijn BMS wat verlicht. Als dit niet zo is dan moet ik weer terug naar de dokter. Gelukkig heb ik een super fijne huisarts die me begeleidt bij deze zoektocht.

Er zijn een aantal dingen die mijn BMS heel erg triggeren, zoals nu ik verkouden ben en mijn mond nog droger is dan normaal. Dan heb ik dus ook echt veel meer last van mijn tong. Ik kan alleen poetsen met een SLS vrije tandpasta anders wordt het gelijk erger. En van Bloemige parfums en schoonmaak geuren krijg ik gelijk een hele vieze zeepsop smaak in mijn mond. We vermijden dan momenteel ook zoveel mogelijk deze dingen in huis.

En de aller grootste trigger dat is stress.

Zelf mag ik geen kauwgom kauwen in verband met mijn slikklachten. Maar zuig ik wel vaak op een zuurtje om het speeksel in mijn mond op gang te helpen. En drink ik de hele dag door water met een klein drupje ranja.

Ik zal jullie de komende tijd meenemen in mijn zoektocht naar verlichting voor deze vervelende klacht. Ik ben reuze benieuwd of jullie wel eens van het burning mounth syndroom hebben gehoord.

En als ik het dan toch heb over persoonlijke ervaringen. Heb jij wel eens nierstenen gehad? Dit schijnt ook behoorlijk pijnlijk te zijn. Claire deelt haar persoonlijke verhaal over het hebben van nierstenen. Zeker de moeite waard om ook eens te lezen. Want met persoonlijke verhalen kunnen we hopelijk andere mensen helpen die met dezelfde klachten rondlopen.

Liefs, Melanie

Lees ook eens mijn blog over de Zware periode waar ik inzit.

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. mei 18, 2024

    […] medicijn niet zo lekker. Veel maagklachten, mega moe, maar boven al mega veel last van mijn Burning Mounth waar ik eerder al over vertelde. En om het af te toppen werd het hoesten juist erger. Dus vandaag […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *